DIR 101: Εισαγωγή στο DIR και DIRFloortime (2)
DIR Floortime - 101
Cigdem Ergul, M.S, PT, Audiologist
Ελίζα Μάγκλαρη, MS, L/OTR, BCP, Board Certified in Pediatric OT, SI Instructor
Περιγραφή Σεμιναρίου
Το μοντέλο DIR (Developmental Individualized Relationship based model) αναπτύχθηκε ως ένα πλαίσιο για να βοηθήσει γονείς και επαγγελματίες στο να οργανώνουν προγράμματα ολοκληρωμένης παρέμβασης τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση λειτουργικών αναπτυξιακών ικανοτήτων του παιδιού, ενώ συγχρόνως προωθούν υγιείς βάσεις για τη συνολική κοινωνική, συναισθηματική και νοητική λειτουργία.
Το εισαγωγικό σεμινάριο DIR Floortime - 101 θα εστιάσει στη χρήση του μοντέλου DIR/Floortime με παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες επικοινωνίας, δυσλειτουργίες ρύθμισης, καθώς και συμπεριφορές που τους εντάσσουν στο φάσμα του αυτισμού.
Το DIR χρησιμοποιεί μάθηση που βασίζεται σε συναισθηματική εμπειρία και στο κίνητρο, για να βελτιώσει κοινωνικές δεξιότητες, λόγο, ανεξαρτησία, και για να υποστηρίξει το υψηλότερο επίπεδο σκέψης. Η παρέμβαση προσφέρεται σε ένα πλαίσιο που προσφέρει εξελικτικά σχεδιασμένο παιχνίδι και συνθήκες μάθησης. Η θεραπευτικά καθοδηγούμενη αλληλεπίδραση με τα παιδιά είναι το μέσο με το οποίο αυτά ανεβαίνουν την αναπτυξιακή σκάλα.
Το σεμινάριο θα αναδείξει τη διεπιστημονική φύση αυτού του μοντέλου. Θα χρησιμοποιηθούν εκτενώς παραδείγματα περιστατικών μέσω βίντεο, τα οποία θα περιλαμβάνουν και θα ενσωματώνουν παρέμβαση με παιδιά σε ποικίλα περιβάλλοντα, όπως σε θεραπευτήρια/κλινική, σπίτι και –ομαδικά- σε εκπαιδευτικά πλαίσια. Τα βίντεο θα περιλαμβάνουν και την πρόοδο των παιδιών επί σειρά ετών. Θα υπάρξει εστίαση στην υποστήριξη και καθοδήγηση γονέων ως ένα σημαντικό μέρος του μοντέλου.
Τέλος θα εξηγηθεί το υπόβαθρο που στηρίζει τη θεωρία μέσα από τους τομείς της Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, της Νευροεπιστήμες και Αναπτυξιακών Συστημάτων Αναφοράς.
Πιστοποιητικό παρακολούθησης: Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποίηση παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση των ημερών που παρέχεται από to Παιδιατρικό Ινστιτούτο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση στο DIR Floortime μετά το DIR101 για να πιστοποιηθούν πρέπει να καταβάλουν επιπλέον 19 δολάρια. Η συνδρομή αυτή είναι απαραίτητη για την έκδοση πιστοποίησης παρακολούθησης από ICDL (δείτε www.icdl.com για πληροφορίες).
Στόχοι σεμιναρίου: Οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να
1. Κατανοήσουν εκτενώς το μοντέλο DIR – σε εισαγωγικό επίπεδο 101- ως μια διεπιστημονική προσέγγιση που ενσωματώνει τις συναισθηματικές και νευροβιολογικές λειτουργίες του παιδιού
2. Περιγράψουν τη σχέση μεταξύ συναισθηματικής και αισθητηριακής επεξεργασίας και επικοινωνίας, και να κατανοήσουν ατομικές διαφορές ως μέρος του μοντέλου
3. Κατανοήσουν τη σημασία μιας προσέγγισης βασισμένη στην ανθρώπινη σχέση
4. Εντοπίσουν και να περιγράψουν τα έξι βασικά λειτουργικά συναισθηματικά αναπτυξιακά στάδια και τις συσχετίσεις τους
Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν:
Οικογένειες, γιατροί, θεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων όπως εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, δάσκαλοι ειδικής αγωγής, ψυχολόγοι, κλινικοί κοινωνικοί λειτουργοί, σύμβουλοι ειδικής αγωγής.
Επίπεδο Δυσκολίας:
Εύκολο. Το επίπεδο 101 είναι εισαγωγική εκπαίδευση στο DIR που έχει εγκριθεί από το ICDL (Interdisciplinary Council on Learning) και τον ΑΟΤΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το σεμινάριο παρουσιάζεται στα Αγγλικά.
Μόρια Αναγνωρισμένης Εκπαίδευσης:
14 Ώρες Διδασκαλίας/1.4 CEU's
Ώρες Σεμιναρίου:
1η μέρα: 19:00-21:00
2η και 3η μέρα: 9:30-17:50
Τρόποι Εγγραφής/Κόστος/Ημερομηνίες:
Δείτε την φόρμα εγγραφής
Οι εισηγητές:
Cigdem Ergul, M.S, PT, Audiologist, Speech language therapist
Απόφοιτη του Hacettepe University σχολή φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης με πτυχίο B:A στη Φυσικοθεραπεία. Απόφοιτη του Πανεπιστήμιου Hacettepe, Σχολή Επιστημών Υγείας, Άγκυρα, Τουρκία με μεταπτυχιακό στην Ακουολογία και Λογοθεραπεία. Εργάστηκε στο νοσοκομείο Ibni Σίνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Άγκυρας ως κλινική ακουολόγος και λογοθεραπεύτρια για 5 χρόνια.
Έζησε στις ΗΠΑ για 13 χρόνια και εργάστηκε σε διάφορα νοσοκομεία, κλινικές και διαβουλεύτηκε περιπτώσεις με εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές και ψυχολόγους. Εκπαίδευσε φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια ως κλινική εκπαιδεύτρια. Επόπτευσε και κατεύθυνε κλινικούς διαφόρων ειδικοτήτων σε νοσοκομεία και κλινικά πλαίσια. Συνέχισε τη δική της επαγγελματική ανάπτυξη στις κλινικές και τα προγράμματα κατάρτισης στις ΗΠΑ όπως John Hopkins Kennedy Krieger Ινστιτούτο, Nancy Kauffman, και Debra Beckman. Μέλος του ICDL / Διεπιστημονικού Συμβουλίου για Μάθηση και Αναπτυξιακές Διαταραχές.
Διεθνής εκπαιδεύτρια του DIR Floortime, που θα πιστοποιηθεί από ICDL. Ειδικεύεται σε αναπτυξιακά προβλήματα παιδιών συμπεριλαμβανομένων σχετικών με επικοινωνία, ομιλία, γλώσσα και στοματο-κινητικές δυσκολίες. Εργάστηκε στο Ίδρυμα Tohum στην Τουρκία ως κλινική συντονίστρια για την ανάπτυξη μιας κλινικής για παιδιά με αυτισμό, μετά την επιστροφή της στην Τουρκία. Ίδρυσε το Παιδιατρικό Κέντρο Gunisigi με συνάδελφο στην Κωνσταντινούπολη το 2004 για την εξυπηρέτηση οικογενειών και παιδιών με ειδικές ανάγκες. Το κέντρο Gunisigi είναι μια διεπιστημονική κλινική με εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, αναπτυξιακούς και κλινικούς ψυχολόγους. Το Gunisigi θεωρείται ως κορυφαία κλινική στην Τουρκία για την έγκαιρη παρέμβαση, και δέχεται φοιτητές από πανεπιστήμια για πρακτική άσκηση. Διδάσκει λογοθεραπεία σε 2 πανεπιστήμια στην Τουρκία. Συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή συνέδρια ως εισηγήτρια σχετικά με την έγκαιρη παρέμβαση, DIR Floortime και παιδιατρικά προβλήματα λόγου και ομιλίας.
Η Cigdem Ergul διοργανώνει προγράμματα κατάρτισης εγκεκριμένα από την ICDL, διαπροσωπική εκπαίδευση κλινικών και οικογενειών. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα DIR Floortime είναι ένα από αυτά.
Ελίζα Μάγκλαρη, MS, L/OTR, BCP
είναι παιδιατρική εργοθεραπεύτρια με πολυετή καριέρα (από το 1985). Είναι αριστούχος των ΤΕΙ Αθηνών, υπότροφος του Ιδρύματος «Α. Ωνάσης» και κάτοχος του Bachelor’s of Science στην εργοθεραπεία και του Advanced Master’s of Science στην παιδιατρική και σχολική εργοθεραπεία από το SUNY at Buffalo, ΗΠΑ. Έχει πιστοποιημένη ειδίκευση στην Παιδιατρική Εργοθεραπεία από τον Σύλλογο Εργοθεραπείας των ΗΠΑ. Άλλες ειδικεύσεις περιλαμβάνουν: SBOT (σχολική εργοθεραπεία), SIPT (Sensory Integration and Praxis Test)(1989), Νευροεξελικτική Αγωγή-Bobath για παιδιά (1988) και βρέφη (1992), Κρανιοϊερή Θεραπεία (Ι, ΙΙ και ΙΙΙ) και Μυοπεριτονιακή Λύση, μεταξύ άλλων, ενώ σε εξέλιξη είναι η πιστοποίηση της ως NDT OT Tutor. Επιτέλεσε αναπληρωματική καθηγήτρια στο Touro College, NY σε θέματα κινησιολογίας, νευρολογίας, παιδιατρικής, και μεθόδων αποκατάστασης, ενώ από το 2013 αποτελεί διδακτικό μέλος του Metropolitan College Αθηνών. Η παιδιατρική κλινική της πείρα είναι εκτενής και περιλαμβάνει από πρόωρα και νεογνά έως εφήβους σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς, κοινοτικά πλαίσια και ιδιωτικές κλινικές στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Παρουσιάζει σεμινάρια και ομιλίες για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα, Κύπρο και στο εξωτερικό από το 1992 μεταξύ των οποίων και την εκπαιδευτική σειρά της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης. Εκπαιδεύτηκε ως εισηγήτρια της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης από τον οργανισμό Sensory Integration International, που ίδρυσε η A. Jean Ayres. Έχει εκτενώς μεταφράσει στα ελληνικά τη νευροβιολογική βάση και θεραπεία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης και της Κρανιοϊερής Θεραπείας Upledger, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό εγχειριδίων για άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Είναι επιστημονική σύμβουλος της Αναπτυξιακής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και υποψήφια διδακτορικού διπλώματος. Μετά από 20 χρόνια παραμονής στις ΗΠΑ, ιδιωτεύει από το 2005 στην Αθήνα μέσω του Παιδιατρικού Ινστιτούτου, στον Άγιο Στέφανο Αττικής.