Η Ιστορία της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης στο Παιδιατρικό Ινστιτούτο

Αγαπητοί φίλοι,

Την προσέγγιση της αισθητηριακής ολοκλήρωσης (SI) τη γνώρισα ως φοιτήτρια εργοθεραπείας στις ΗΠΑ μετά από μία παρουσίαση της Patti Oetter στο πανεπιστήμιο του Buffalo, NY όπου σπούδαζα την περίοδο 1985-1989. Η εντύπωση και τα ερωτηματικά που απέκτησα αποτέλεσαν το κίνητρο για την περαιτέρω εξερεύνηση του θέματος.

Άρχισα την εκπαίδευση μου στο SI στα τέλη της δεκαετίας του 1980, και ήμουν στην 1η ομάδα που έλαβε τον τίτλο SIPT Certified.  Είχα την απίστευτη τύχη να διδαχτώ τη μέθοδο και το SIPT από τις Dr. Judith Kimball, Dr. Elizabeth Murray, Dr. Sharon Cermak, και την αείμνηστη Dr. Jane Koomar to 1989.

Μετά από 5 χρόνια κλινικής εφαρμογής, έγινα δεκτή από τον Sensory Integration International ως εκπαιδεύτρια της μεθόδου κάτω από την εποπτεία των Dr. Steven Cool και της Patti Oetter.  Τα πρώτα σεμινάρια του SI τα δίδαξα με τους αναφερόμενους, αλλά και με την Renee OKoye στις ΗΠΑ.

Το 1997, παρουσίασα για 1η φορά την εισαγωγική σειρά του SI στο Χατζηπατέρειο-ΚΑΣΠ στην Ελλάδα, και από εκεί άρχισε μία συνεχής παρουσίαση μικρής ή μεγάλης κλίμακας για την γνωριμία του θεραπευτικού κοινού με την μέθοδο. Μεταξύ άλλων, παρουσίασα αρκετές φορές εκ μέρους του τότε Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών.  Μετέφρασα εκτενώς τα αμερικανικά εγχειρίδια του Sensory Integration International, όπως της νευροβιολογικής βάσης, αξιολόγησης και θεραπευτικών αρχών του SI στα Ελληνικά.  Αυτή ήταν η 1η μετάφραση της μεθόδου στη γλώσσα μας.

Μαζί με τον Dr. Cool και την Pat Oetter αρχίσαμε τη διδαχή όλης της σειράς SI το 2000 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  Η πορεία αυτή συνεχίζεται έως σήμερα, αλλά χωρίς τον Steven («έφυγε» το 2019), και πλέον περιστασιακά με την Pat λόγω προβλημάτων υγείας.

Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης έχει αλλάξει (και θα αλλάζει) πολλές φορές και συνεχώς, λόγω εξέλιξης της έρευνας.  Με απόλυτο σεβασμό στο έργο της A. J. Ayres, τον τέως Sensory Integration International, τα μέλη του, τους επόπτες μου και συναδέλφους εκπαιδευτές παγκοσμίως όπως τον USC, ακολουθώ τις εξελίξεις του evidence-based theory and practice στην αισθητηριακή ολοκλήρωση.  Με βάση τη θεωρητική και κλινική μου πείρα, αλλά και από τη διαπίστωση των αναγκών του Έλληνα θεραπευτή θεωρήσαμε απόλυτα απαραίτητο καινοτόμους αναβαθμίσεις.  Για παράδειγμα, το Παιδιατρικό Ινστιτούτο ήταν και είναι ο πρώτος και μόνος φορέας που έχει καθιερώσει τρόπους διατήρησης των αρχών πιστότητας του SI στην ορθή εφαρμογή της με εξέταση πολλαπλών ερωτήσεων για τον 1ο κύκλο, εργασίες αξιολόγησης και στοχοθεσίας για τον 2ο κύκλο, και εργασίες και video θεραπείας από κάθε συμμετέχοντα για τον 3ο κύκλο.  Οι θεραπευτές λαμβάνουν προσωπική προσοχή στη διάρκεια και κατόπιν της παρακολούθησης των σεμιναρίων με γραπτή και προφορική καθοδήγηση, για να αποκτήσουν όσο το δυνατό πιο γερές βάσεις με την ολοκλήρωση της αρχικής τους εκπαίδευσης.  Έχουμε ήδη οργανώσει τον 4ο κύκλο για θεραπευτές που εφαρμόζουν τη μέθοδο αλλά χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες και κλινική συλλογιστική.

Στους κύκλους της αξιολόγησης (AO2) και θεραπείας (AO3) είναι αναγκαία η ενεργή εμπλοκή των συμμετεχόντων με παιδιά στους 2 χώρους αισθητηριακής ολοκλήρωσης στο Παιδιατρικό Ινστιτούτο, με εργαστήρια κλινικής συλλογιστικής και άσκησης σε γραφή αξιολόγησης και στόχων, ανάλυσης δραστηριοτήτων και εξοπλισμού.

Για 1η φορά στην Ελλάδα συγγράψαμε και διδάξαμε σεμινάρια όπως « SI και Αυτισμός», «SI και Βρέφη», «SI και NDT», «SI και Λειτουργική Οπτομετρία», «SI και Πρόωρα», και «SI σε Σπίτι και Σχολείο», και φιλοξενήσαμε σεμινάρια ενίσχυσης της μεθόδου όπως: «Αισθητηριακή Αμυντικότητα και το Πρωτόκολλο Therapressure» με τις Pat και Dr. Julia Wilbarger, «Ακούγοντας με Όλο το Σώμα-Therapeutic Listening 1 και 2», «Quickshifts» και «Αρχές Πρωτόκολλου του Αστροναύτη» της Sheila Frick, «MORE» και «Gravity» με τις Patti Oetter και Eileen Richter, «Αισθητηριακή Ολοκλήρωση και Λογοθεραπεία» με τους Scott Fox και Patti Oetter, κ.α.

Το 2018, οργανώσαμε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης με Έλληνες και Ξένους εισηγητές με τεράστια επιτυχία.  Έχουμε επίσης ιδρύσει τον Sensory Integration Greece με αντίστοιχη ιστοσελίδα (si.org.gr) και σελίδα του στο Facebook.

Οι παρουσιάσεις μου σχετικά με το SI σε συνέδρια είναι πολλές και συνεχείς.  Εδώ πρέπει να ευχαριστήσω φορείς όπως -μεταξύ άλλων- την Ελληνική Εταιρεία Αναπτυξιακής - Συμπεριφορικής Παιδιατρικής & Εφηβικής Υγείας - Ιατρικής (E.Ε. ΑΣΠΕΥΙ)  την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης ΔΕΠΥ, την Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β’ ΠΠΚ του ΕΚΠΑ, και το Υπουργείο Υγείας Κύπρου – Τμήμα Ψυχιατρικής μεταξύ άλλων, για την υποστήριξη τους.  Η ομάδα μου και εγώ συμμετέχουμε σε παρουσιάσεις στην κοινότητα, γονείς, σχολεία, και νοσοκομεία, και συνεργαζόμαστε με φορείς του εξωτερικού, ενώ κάνουμε εποπτεία σε φοιτητές ΕΘ αλλά και επαγγελματίες υγείας.

Η συγγραφή θεμάτων στο SI αποτέλεσε μία διαρκή ανάγκη αλλά και ευχαρίστηση.  Ευχαριστώ θερμά τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοθεραπευτών για την ένταξη της δουλειάς μου σε δύο εκδόσεις βιβλίων τους, αλλά και περιοδικά ειδικής και τυπικής αγωγής για τη συνεργασία τους.  Αυτό που αρχίζω πλέον είναι η συστηματική έρευνα στο SI στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα θέματα πρώιμης παρέμβασης.  Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος της διδακτορικής εκπαίδευσης μου από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Πάνω από όλα όμως στο Παιδιατρικό Ινστιτούτο είμαστε θεραπευτές, που -από το 2005 στην Ελλάδα- προσφέρουμε καθημερινά αξιολογήσεις και θεραπεία σε χιλιάδες παιδιά, και εκπαίδευση των οικογενειών τους.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που έχετε επεκτείνει τις προοπτικές σας μαθαίνοντας για την Αισθητηριακή Ολοκλήρωση- ASI, απαιτείτε ποιοτική εκπαίδευση στη μέθοδο, και προσφέρετε ορθό συγγραφικό και κλινικό έργο.  Ευχαριστώ θερμά επίσης γιατρούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και γονείς που δεν διστάζουν να ακούσουν και να αγκαλιάσουν αυτήν την πολύτιμη τεκμηριωμένη μέθοδο.

Η δουλειά μας στο SI άρχισε πριν από καιρό και συνεχίζει με ήθος, ευθύνη και σκληρή δουλειά.

Σας καλωσορίζω στη νέα σειρά εκπαίδευσης στην Αισθητηριακής Ολοκλήρωση-ASI, από τον Σεπτέμβριο 2021 στο χώρο του Παιδιατρικού Ινστιτούτου.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

 

Dr. Ελίζα Μάγκλαρη, OTD, OT/L, BCP