ΔΑΦ Οπτικές Στρατηγικές με Βάση τις Αρχές TEACCH-Επικοινωνία & Διαχείριση της Συμπεριφοράς
Εισηγητής:
Βάγια Παπαγεωργίου, MD, PhD, Med Παιδοψυχίατρος, Certified Advanced TEACCH® Consultant
Διάρκεια σεμιναρίου:
Τρείς(3) ημέρες, 1η 13:30-20:00, 2η 09:30-17:00 και 3η 09:30-14:30.
Συνολικές διδακτικές ώρες:
15 ώρες ή 1,50 CEUs (μόρια συνεχούς εκπαίδευσης). Για να δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν καλύψει όλες τις ώρες του σεμιναρίου.
Περιγραφή σεμιναρίου/Διδακτικοί Στόχοι:
Η σοβαρότητα, η πολυπλοκότητα, η χρονιότητα και η υψηλή συχνότητα του αυτισμού (διαταραχή του αυτιστικού φάσματος-ΔΑΦ), καθιστούν αναγκαία την εις βάθος κατανόηση των υποκείμενων γνωστικών αποκλίσεων και την εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων προσεγγίσεων αποκατάστασης. Τόσο η έρευνα όσο και η κλινική πρακτική υποστηρίζουν ότι οι οπτικές στρατηγικές που στηρίζονται στις αρχές του Προγράμματος TEACCH του Πανεπιστημίου του Chapel Hill των ΗΠΑ, δημιουργούν πλαίσιο για τη διαχείριση και την αποκατάσταση των αποκλίσεων κοινωνικότητας, επικοινωνίας και συμπεριφοράς και προωθούν την ανεξαρτησία. Η επιτυχία των στρατηγικών αυτών στηρίζεται στη βαθειά κατανόηση του αυτισμού, γι αυτό το λόγο είναι, πλέον, μέρος όλων των επιτυχημένων ψυχο-εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Το σεμινάριο που εστιάζεται στις οπτικές στρατηγικές με βάση τις αρχές TEACCH, οργανώνεται από το Παιδιατρικό Ινστιτούτο και πραγματοποιείται στον Άγιο Στέφανο από 29 Νοεμβρίου έως στις 1 Δεκεμβρίου 2019. Απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, γενικής και ειδικής αγωγής, σε φοιτητές συναφών σχολών και σε γονείς. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάζονται οι νεότερες εξελίξεις στον τομέα του αυτισμού, αναλύονται σε βάθος τα κεντρικά χαρακτηριστικά και οι υποκείμενες αιτίες των επικοινωνιακών, κοινωνικών και συναισθηματικών αποκλίσεων, οι βασικές αρχές της οπτικής οργάνωσης των πληροφοριών σύμφωνα με τις αρχές TEACCH και η εφαρμογή αυτών στο σχολείο, στο σπίτι και στην κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική πραγματικότητα.
Ποιοι μπορούν να το παρακολουθήσουν:
Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ειδικοί Παιδαγωγοί, Ψυχολόγοι, Παιδαγωγοί, γονείς. Επίσης φοιτητές επί πτυχίω των παραπάνω ειδικοτήτων.
Επίπεδο Δυσκολίας:
Μέτριο
Δίδακτρα και Εγγραφές:
Ανατρέξτε στη φόρμα εγγραφής. Τα δίδακτρα περιλαμβάνουν υλικό σεμιναρίου και διαλείμματα καφέ. Εκπτωτική τιμή 300€ έως και τις 15/11/2019. 350€ από 16/11/2019 έως τέλος εγγραφών.
Περιορισμένος Αριθμός Συμμετεχόντων:
50 άτομα. Η θέση κατοχυρώνεται με βάση τα εξής:
1. Ηλεκτρονική Εγγραφή
2. Κατάθεση όλου του ποσού διδάκτρων
*. Σειρά προτεραιότητας με βάση την τελευταία ημερομηνία όπου τα #1,2 έχουν υποβληθεί
Γεύμα:
Δεν παρέχεται
Γλώσσα Σεμιναρίου:
Το σεμινάριο θα παρουσιαστεί στα Ελληνικά.
Ακύρωσεις & Πληρωμές:
Σε περίπτωση ακύρωσης από το Παιδιατρικό Ινστιτούτο μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή διδάκτρων ή να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό για μελλοντικό σεμινάριο (ίδιο ή διαφορετικό). Σε περίπτωση δικής σας ακύρωσης, τα δίδακτρα δεν επιστρέφονται παρά θα χρησιμοποιηθούν για μελλοντικό σεμινάριο (ίδιο ή διαφορετικό).
Η Εισηγήτρια:
Η παιδοψυχίατρος Βάγια Α. Παπαγεωργίου, MD, Med, Διδάκτωρ του Α.Π.Θ., Διπλωματούχος Παιδοψυχιατρικής από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Birmingham, με εξειδίκευση στις ΔΑΦ, στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία και στον Τομέα TEACCH. Οργάνωσε το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Β. Ελλάδας του ΨΝΘ, δίδαξε στον Τομέα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και διετέλεσε Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει μακρόχρονη κλινική εμπειρία στα προβλήματα ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων και συμμετείχε επί σειρά ετών στην εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής και ψυχολογίας, ειδικευόμενων γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων ‘Παιδιά και Έφηβοι – Προβλήματα Ψυχικής Υγείας’(University Studio Press 2001), ‘Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων’ (University Studio Press 2005) και ‘Παιδιά και Έφηβοι – Προβλήματα Ψυχικής Υγείας, 2η Εκδ. University Studio Press υπό έκδοση). Συμμετείχε στη συγγραφή των βιβλίων ‘Handbook of Autism and Developmental Disorders’ (Willey, 2005) και Mental Health Interventions and Services for Vulnerable Children and Young People (Jessica Kingsley Publishers, 2007), Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (Επιμ. Κάκουρος & Κ. Μανιαδάκη, Εκδ.Gutemberg 2012), Μαθαίνοντας με τον Τυπάκο (Εκδ. Ροτόντα 2015), Η Μελίνα Εκπαιδεύεται 2 (Εκδόσεις Ροτόντα 2017) και επιμελήθηκε την έκδοση στα ελληνικά πολλών επιστημονικών βιβλίων.
Πληροφορίες:
για Δίδακτρα, Εκπτωτικές Περιόδους και Εγγραφές: στην αίτηση εγγραφής και στο Παιδιατρικό Ινστιτούτο, ΕΠΕ.